Team RiskCare Preventie

(Programma manager en Motorisch Remedial Teacher)

Bewegen is voor mij de rode draad door mijn leven. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik was dat kind die leefde om buiten te spelen. Vriendjes en vriendinnetjes, via het touwtje uit de brievenbus, thuis ophalen en aan de slag met je eigen fantasie en zelf verzonnen spellen. Voor school, na school, in de avond, in het weekend, alles draaide om buitenspelen. Als de lantaarnpalen aangingen dan was het met tranen in de ogen naar binnen en wachten tot de volgende dag. Het plezier, de ervaringen, de ontwikkeling, de sociale vaardigheden en de basis om de toekomst gezond tegemoet te gaan, dat wens ik ieder kind toe. We leven alleen in een ander tijdperk waarin het dagelijks straatbeeld er ietwat anders uitziet. Met het gedachtegoed en de werkwijzen van RiskCare Preventie kunnen wij het verschil maken om kinderen, opvoeders en professionals in hun kracht te zetten en het uiterste uit hun potentieel te halen.

En dat met een lach op hun gezicht en een traan als de lantaarnpalen aangaan.

(Vakleerkracht gym)

Iedere les opnieuw is het mijn doel om de kinderen met een lach de gymzaal in te laten komen en met een nog grotere lach de gymzaal te laten verlaten. Door met veel plezier en enthousiasme les te geven probeer ik dit doel iedere les te behalen. Het is belangrijk dat kinderen in mijn les plezier beleven. Dit vergroot namelijk de kans op succesbeleving en op het feit dat zij op latere leeftijd zullen blijven bewegen. Daarnaast wil ik iedere leerling uitdagen en hen bovenal laten bewegen op het niveau dat bij hem of haar past. Op deze manier draag ik graag bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Het maakt dus niet uit op welk niveau je beweegt, maar dat je beweegt. Mijn collega Jeroen zegt het wel vaker: alles wat je doet is goed. De combinatie van plezier en bewegen op eigen tempo en niveau zorgt ervoor dat iedere les een groot feest is en dat zou bewegen ook moeten zijn!

(Vakleerkracht gym en Motorisch Remedial Teacher)

Van jongs af aan heb ik altijd met veel plezier gesport. Trainen voor turnwedstrijden, sporten op school en buitenspelen tijdens scouting. Tijdens mijn middelbare schoolperiode hoorde ik dat mijn nichtje een sportopleiding ging volgen. Mijn reactie was, kan dit? Super leuk! Een opleiding waarin sporten centraal staat. Vanaf dit moment wist ik wat ook ik zou gaan doen. Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik niet overal even goed in ben. Ik moest met een niveau mee wat voor mij net te hoog was. In deze discipline ben ik alle plezier kwijt geraakt, deze sport roept geen positieve gedachten op. Deze ervaring heeft ertoe geleid dat ik kinderen de mogelijkheid wil bieden in mijn gymlessen op eigen niveau te kunnen bewegen waarbij plezier centraal staat. Door succesbeleving en bewegen naar eigen kunnen wil ik zorgen dat ieder kind de kans krijgt het beste uit zich zelf te halen.

(Bewegingsdeskundige)

Ik sport al van jongs af aan. Voor mij was dit als kind namelijk vanzelfsprekend: lid zijn van een sportvereniging en buiten spelen met andere kinderen. Jezelf onvindbaar maken tijdens het spelen van verstoppertje en het grootste plezier hebben in het bouwen van boomhutten zijn enkele herinneringen die in mij naar boven komen wanneer ik aan deze tijd terugdenk. Tegenwoordig spelen de kinderen vaak enkel virtueel met elkaar waardoor het soms lijkt alsof ze het spelen in de buitenlucht verleerd zijn. Voor mij des te meer reden om kinderen op jonge leeftijd te leren wat gezond is, ze spelenderwijs in beweging te brengen en vooral in beweging te houden. Ik ben er daarom ook trots op dat ik namens RiskCare Preventie een bijdrage kan leveren in het faciliteren van gezonde gedragingen en een verantwoord beweegaanbod voor kinderen. Een aanbod waarin de kinderen ervaren dat gezondheid en beweging veel verder gaat dan een appel eten en moe worden. Het plezier dat om de hoek komt kijken tijdens het bewegen en de bewustwording in het maken van gezonde keuzes, is van onschatbare waarde tijdens de ontwikkeling. Het enthousiasme, de onbezonnenheid en de eindeloze energie waar kinderen over beschikken, toveren elke werkdag weer een lach op mijn gezicht. Hier doe ik het voor!

(Gezondheidswetenschapper) 

Voortkomend uit mijn passie voor het verbeteren van positieve gezondheid en menselijk (fysiek) presteren, adviseer en vertaal ik kennis naar de praktijk om zo veel mogelijk kinderen te helpen met het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Een belangrijke basis! Want hoewel de tijden zijn veranderd, en er structureel minder bewogen wordt, zijn de positieve effecten van beweging bij kinderen veel beter bekend: de energie en het plezier dat het geeft, de vriendschappen die je erdoor sluit, lekkerder in je vel zitten en ga zo maar door! We leren ons hele leven lang, maar de basis van goed en fout wordt gelegd als we kind zijn. Bij RiskCare Preventie willen wij niet wachten tot het te laat is, maar nú kinderen helpen om gezonder te gaan leven en zo gezonder oud te worden. Beleving is daarbij enorm belangrijk, en dat helpt om kinderen te laten ervaren dat het ook echt leuk is om meer te bewegen en te merken dat goed op je voeding letten loont. Dat is waar wij voor zorgen!

(Bewegingswetenschapper)

Bewegen…de één doet het graag, de ander minder graag. Voor mij niet iets om over na te denken, want met een vader als leraar Lichamelijke Oefening en een opa op het niveau van het betaald voetbal, is sport en bewegen mij met de paplepel ingegoten. En nog voel ik als vanzelf de drang om te bewegen. Ik besef dat het voor iedereen anders kan zijn. Over onze intuïtieve voorkeuren in wat we leuk vinden en wat niet, hebben we weinig invloed dus laten we daar geen discussie over starten, maar vanuit mijn vakgebied kan ik zeggen dat bewegen hoe dan ook bij het leven hoort, en dat gaat nou eenmaal het best met een goed functionerend en gezond lichaam. En een goed functionerend lichaam komt niet vanzelf, daar moet je aan (blijven) werken. Met dat idee zou lichamelijke opvoeding, beweging, spelen en kennis opdoen over je eigen lichaam al vanaf het vroegste begin een belangrijke plaats in moeten nemen in het dagelijkse leven, net zoals het aanleren van taal, rekensommen, algemene omgangsvormen en wat al niet nodig is voor een goede ontwikkeling. Helaas nemen we ons lichaam vaak voor vanzelfsprekend aan, totdat op een dag door wat voor reden dan ook, er klachten komen en bewegen niet meer makkelijk gaat. Je kunt dus het beste op tijd beseffen dat je maar één lichaam hebt in dit leven, en dat je daar goed voor moet zorgen. En welke tijd is daar nou beter geschikt voor dan je kindertijd! De tijd dat je bijna als vanzelf wil gaan spelen, dansen, grappen uithalen, onderzoeken en wat al niet meer. Het ene kind heeft daar wat meer hulp bij nodig dan een ander, omdat bewegen wellicht nog niet zo makkelijk gaat of omdat er ooit eens iets naars is gebeurd tijdens het spelen. Dan kan spelen en bewegen ineens iets vervelends worden. Tijd dus om dat snel en vroeg aan de slag te gaan. Bij RiskCare Preventie hebben we daar de perfecte vakmensen voor die zich een goed beeld kunnen vormen van beweegproblemen die kinderen ondervinden of kunnen gaan ondervinden én die zich kunnen inleven in de belevingswereld van de kinderen. Zij weten op deze manier als geen ander een beweegprogramma te creëren dat leerzaam, gevarieerd, en bovenal geweldig leuk is. Daardoor wordt het juiste fundament ten aanzien van beweging gelegd waar ze de rest van hun leven met plezier de vruchten van plukken.

RiskCare Preventie werkt samen met

RiskCare Preventie

De partner die jou in beweging brengt