Slim in gym

voor groepsleerkrachten groep 3 t/m 8 (basisscholen)

De basis voor een goede motoriek!

Waar is de tijd gebleven dat de straten, bossen, speelpleinen en hofjes blank stonden van de kinderen? De tijd dat onze kinderen of wij zelf als kind met de tranen in de ogen naar binnen moesten als de lantaarnpalen aangingen.?De tijd waarin we doelpalen maakte van jassen? De tijd toen we vanuit ons eigen enthousiasme en onze eigen wil een goede motoriek ontwikkelde door dagelijks te buiten te spelen. Die tijd is voorbij en daarmee ook de basisvaardigheden van veel kinderen. Dat betekent dat de rol van het bewegingsonderwijs is veranderd en daarmee ook complexer is geworden voor de groepsleerkracht. Want hoe kan ik met zo’n grote groep kinderen een kwalitatief hoogwaardige beweegles neerzetten waarin ieder individu wordt uitgedaagd en zich kan ontwikkelen op het tempo en het niveau dat bij hen past? Daarnaast wil ik ook graag dat de kinderen weinig stil staan of hoeven te wachten op elkaar.

Het begeleidingstraject Slim in gym is het verlengde van Kleuters in beweging en werkt aan de hand van dezelfde werkwijze en hetzelfde gedachtegoed.

Tijdens het begeleidingstraject neemt één van onze collega’s jullie mee in onze manier van werken en zal antwoord geven op hedendaagse dilemma’s die we  tegen kunnen komen tijdens het geven van gymlessen aan groep 3 t/m 8. We gaan jullie niet wijzen op hetgeen jullie “niet” goed doen. We gaan jullie inspireren met een werkwijze en een bepaald gedachtegoed waardoor je met meer plezier en vertrouwen les gaat geven jouw groep. Daarnaast zorgt deze manier van werken bij de kinderen voor meer plezier, meer vertrouwen, een snellere maar bovenal natuurlijkere ontwikkeling van de motoriek en het voorkomen van angsten voor bewegen. Het begeleidingstraject duurt minimaal één schooljaar. Deze periode is nodig om het gedachtegoed en de werkwijze te laten beklijven. We zullen wekelijks aanwezig zijn tijdens één gymles van jouw groep.

Het eerste half jaar verzorgen wij de lessen en leggen we jullie heel gedetailleerd uit waarom we bepaalde keuzes maken in organisatie, instructie en materiaalgebruik. Na een half jaar nemen jullie de lessen in kleine stapjes van ons over, zodat je de laatste twee maanden van het schooljaar de lessen volledig zelf kunt uitvoeren. Wij zijn dan wel nog aanwezig om tips en tops te kunnen geven. Tijdens het begeleidingstraject maken we gebruik van een vaste methodiek. De lessen die in de methodiek staan weergegeven, passen we aan op jullie materiaalinventaris en jullie gymzaal. We maken van iedere les foto’s, printen die uit en vormen zo ons eigen methodeboek voor jullie school. Iets wat van zeer grote waarde is als je in jaar 2 zelf de lessen gaat uitvoeren.

De tijd van 45 minuten lang op je knieën zitten om kinderen de koprol aan te leren is voorbij. Jij gaat als groepsleerkracht genieten van het bewegingsonderwijs en van de ontwikkeling die de kinderen meemaken door jouw lessen.

De 9 key to succes elementen tijdens Slim in Gym:

  • Differentiatie;

  • Alle kinderen tegelijkertijd in beweging;

  • De kinderen mogen zelf hun grenzen bepalen en verleggen;

  • De kinderen bewegen op eigen tempo en niveau;

  • Duidelijke structuur, dus tijdswinst en duidelijkheid;

  • Het stimuleren van oplossingsgericht bewegen;

  • Hoe geef je de juiste instructie (tone of voice);

  • Toepassen van positieve feedback;

  • De groepsleerkracht is nooit gebonden aan een oefening.

Duur van het opleidingstraject: minimaal één schooljaar.

RiskCare Preventie

De partner die jou in beweging brengt

Neem jij contact met ons op?