Vitamine X

voor kinderopvang en basisscholen

Vitamine X is een leefstijlprogramma waarin de deelnemers (7 t/m 13 jaar) op een leuke en eigentijdse manier gezonde keuzes leren te maken. Een gouden combinatie van goede inhoud, een leuke game en een gave activity tracker zorgen voor bewustwording rondom de thema’s voeding en bewegen.

Het lesprogramma bestaat uit een reeks van 12 lessen waarin een professional samen met een groep deelnemers gaat werken aan het maken van gezonde keuzes. Het programma kan zowel preventief als curatief ingezet worden en is niet alleen uitvoerbaar door professionals met een relevante opleiding. Vitamine X gebruikt werkvormen die makkelijk uitvoerbaar zijn en inhoud die door iedereen te begrijpen is. De inhoud in combinatie met behapbare realistische doelen, zorgen voor positieve veranderingen ten aanzien van gezonde leefstijl.

Vitamine X kan door RiskCare Preventie worden uitgevoerd, maar de mogelijkheid bestaat ook dat jij je als professional door ons laat opleiden. Voor meer informatie over de mogelijkheden tot opleiding en het gebruik maken van Vitamine X, klik je hier.

De elementen van Vitamine X:

 • De lessen
  In groepsverband worden 12 interactieve lessen verzorgd van +/- 60 minuten. De lesinhoud biedt een grote mate van basiskennis die de deelnemers dienen te hebben om gezonde gedragingen door te kunnen voeren in hun dagelijks leven. Er wordt gewerkt aan kleine en behapbare doelen die een groot effect kunnen hebben op de gezondheid. De deelnemers gaan actief werken aan kennisverbreding waarbij plezier en bewustwording voorop staan. We gaan niet 60 minuten op een stoel zitten en luisteren, maar zelf aan de slag en leren van en met elkaar.

 • De activity tracker
  Door het dragen van de activity tracker kunnen de deelnemers in één oogopslag bekijken of ze hun beweegdoel voor de dag behalen en voelen ze een bepaalde mate van verbintenis aan het programma. De tracker herinnert hen aan het overall doel van het programma. Tevens is het de truc om zoveel mogelijk activiteitenpunten te behalen door te sporten, spelen of bewegen.

 • De Vitamine X kalender
  De kalender wordt wekelijks door de deelnemers meegenomen naar de lessen. De thema’s, opdrachten en informatie van iedere les staan op de kalender. De kalender is tevens ontwikkelt om de deelnemers buiten de contactmomenten houvast te bieden ten aanzien van hun doelen en te kunnen monitoren of ze hun doelen behalen. Op de kalender staat wekelijks een beweegtip en een uitdaging beschreven. De deelnemers proberen zowel de beweegtip als de uitdaging dagelijks te volbrengen. De deelnemers gaan iedere week aan de slag met een nieuwe beweegtip. De uitdagingen stapelen zich op. Aan het einde van de 12-weekse reeks proberen de deelnemers dus alle 12 uitdagingen tegelijkertijd vol te houden. De uitdagingen tezamen zorgen voor een goede gezonde basis. Op de kalender vullen de deelnemers ook dagelijks in hoeveel stappen ze hebben gezet en hoeveel procent van hun dagelijks beweegdoel ze hebben behaald. Dit is beide af te lezen op de tracker.

 • De game
  De game stimuleert de deelnemers om eerst te bewegen, daardoor activiteitenpunten te behalen en met die activiteitenpunten een level te openen die ze kunnen spelen. De game vertelt hen wanneer en hoeveel ze moeten bewegen alvorens zij een level mogen spelen. De game is ontworpen aan de hand van de nieuwste inzichten en trends in de wereld van het gamen. De uitdaging binnen het programma is natuurlijk om zo ver mogelijk te komen binnen de game, een zogenaamde battle tussen de groepsgenoten.

 • Het dashboard
  Het digitale dashboard geeft de professional dagelijks inzicht in het beweeggedrag van alle deelnemers. Hierdoor kun je makkelijker monitoren, stimuleren, bijsturen en doelen opstellen.

 • Ouders/verzorgers
  Ouders en verzorgers van de deelnemers worden wekelijks met behulp van een infoblad op de hoogte gehouden van de lesinhoud en de uitdagingen die deelnemers thuis aan zullen gaan. Dit staat allemaal vermeld op de Vitamine X kalender. De coach biedt de ouders en verzorgers ook inspiratiebijeenkomsten om de vorderingen te bespreken en hen te helpen met problemen waar ze tegenaan lopen.

RiskCare Preventie

De partner die jou in beweging brengt

Neem jij contact met ons op?